Egipat 2023.

Jedna od najstarijih civilizacija nastala u dolini Nila očarava svojom istorijom i kulturom već godinama sve turiste koje posete ovu magičnu zemlju. Bogato kulturno nasleđe nastalo pre oko 5.000 godina i toplo Crveno more sa brojnim luksuznim hotelima, doprinose da Egipat postaje jedna od najposećenijih destinacija.

Arapska Republika Egipat (arapski: Misr) je država na severoistoku Afrike koja jednim svojim delom obuhvata i teritoriju Azije (Sinajsko poluostrvo). Na zapadu se graniči sa Libijom, na jugu sa Sudanom, na istoku sa Izraelom i Gazom, dok na severu granicu čini Sredozemno more. Zauzima površinu od 1.001.450 km² i broji oko 83 miliona stanovnika. Glavni grad Egipta je Kairo sa oko 18 miliona stanovnika koji je i ekonomski, naučni i kulturni centar zemlje. Skoro 90% teritorije čini pustinja (Libijska i Arapska), dok ostalih 10% čini dolina reke Nil, koja je ujedno i najnastanjenija oblast ove države. Procenjuje se da su ljudi zahvaljujući plavnom Nilu nastanjivali ovu oblast još od trećeg milenijuma nove ere, tokom vremena koje je poznato kao predinastičko tj. prefaraonsko.

Kao najpoznatiji kulturni period na svetu je period Starog Carstva tokom kojeg je vladalo 30 dinastija. To je period od 3100 godina p.n.e. do 30 godina p.n.e. Upravo tokom ovog perioda sagrađene su palate, hramovi, gorbnice i građevine koje nas i danas ostavljalju bez daha.
Egipat je većim delom topla zemlja, s obzirom da se nalazi u suptropskom pojasu. Tokom leta vladaju visoke temeprature koje mogu dostići i
40ᵒC. Egipćani i populacija Kaira navikli su na ovakvo vreme i zbog toga je poprilično usporen ritam života, tokom letnjih meseci.

Danas je Egipat jedan od glavnih političkih i kulturnih lidera na Bliskom istoku, što je rezultat ekonomskih reformi i stranih ulaganja. Oko 50% stanovništa živi u Kairu, Aleksandriji, Luksoru i Asuanu i pretežno se bave trgovinom, nekretninama, turizmom i politikom, dok se u seoskim sredinama bave poljoprivredom. Sem tekstilne i šećerne proizvodnje kao i proizvodnje nafte, ostale grane industrije su slabo razvijene. Veliki deo nacionalnog prihoda dolazi i od saobraćaja koji se odvija Sueckim kanalom.

Islam je zvanična religija i većinu Egipćana čine muslimani, mada ima oko 12 miliona hrišćana. Naviknuti na život u okviru porodice i prijatelja, muslimani i hrišćani u Egiptu žive i rade zajedno, u harmoniji.

Posetioci u Egiptu imaju širok izbor prilikom odlučivanja kakvu avanturu žele. Pored piramida i ostalih kulturno istorijskih spomenika, doline Nila, Kaira – Grada koji nikad ne spava, tu je i predivno Crveno more sa neverovatnim podvodnim životom, velikim brojem vrhunskih hotela isportskim centrima koji Vaš odmor mogu učiniti nezaboravnim. Uživajte u vremenu koje provodite u Egiptu i nemojte čekati predugo pre nego što se ponovo vratite. Čeka Vas Egipat kakav je i nekada davno bio.

HURGADA 

Hurgada je moderni turistički centar sastavljen od niza atraktivnih hotelskih kompleksa smeštenih duž obale. Među stranim turistima, Hurgada je najpopularnije letovalište u Egiptu na obali Crvenog mora. Sastoji se od starog dela grada -Dahar, centra –Sakale, novog centra urađenog u evropskom stilu sa šetalištem – Memša, južnog dela grada, oblasti Sahl Hašiši dva zaliva- Makadi i Soma Bej. Hurgada ima toplu i suvu pustinjsku klimu uz stalni blagi povetarac. Leta su izrazito topla, sa temperaturama višim od 40 stepeni, dok se zimi temperatura kreće izmedju 18 i 25 stepeni. Temperatura mora ne pada ispod 20 stepeni Celzijusa. Sunce je veoma jako u letnjim mesecima pa se preporučuje oprezno sunčanje, korišćenje preparata za zaštitu kože sa visokim faktorom zaštite i nošenje lagane garderobe od prirodnih materijala, svetlijih boja.Ono po čemu je Hurgada poznata su prelepe plaže svetlog peska i toplo, čisto Crveno more, prepuno raznih vrsta korala i morske faune i pustinja u kojoj možete uživati u raznim safari avanturama. Plaže su private ili hotelske ali postoje svega 4 javne plaže u centru Hurgade. Na sve javne plaže se ulaz plaća ali se one i bolje održavaju. Jedna od poznatijih je plaža Dream Beach, preko puta hotela Elysees na početku Memše. Plaža je klupskog tipa, sa muzikom, health centrom i kafićem.

Pored nje odmah je veoma popularna Old Vic plaza u dužini od oko 500 m, vise porodičnog tipa ali je popularna i među mladima jer omogućuje uživanje u raznim vodenim sportovima. Treća plaža je White beach, preko puta hotela Roma kao i plaza odmah pored nje. Manje su kvalitetne sa sadržajem i uslugama a posebno sa kvalitetom plaže I prilaska moru. Hurgada je odlična destinacija za ronioce I sve ljubitelje najrazličitijih sportova na vodi, poput jedrenja, surfinga, kite-surfinga, snorklinga, itd. Centri morskih sportova i škole ronjenja postoje na svakom koraku. Mnogo turista posećuje Hurgadu zbog kite-surfinga koji je izuzetno popularan a škola I sam centar se nalaze u okviru hotela Magawish. Dok boravite u Hurgadi, preporučujemo da obavezno posetite Rajsko ostrvo i uživate u prelepim koralnim grebenima koji su zakonom zaštićeni. Zbog toga je najstrože zabranjeno vadjenje korala I školjki iz mora I iznošenje iz zemlje (što se ne odnosi na one ugrađene u nakit I kupljene u prodavnicama).