Sicilija

SICILIJA je najveće, najživopisnije i najintrigantnije ostrvo Mediterana zbog svoje istorije duge tri milenijuma, očaravajuće prirode, živopisnih sela i bogate kulturne baštine. Oslanja se jednim svojim delom na špic italijanske “čizme”. Ostrvom dominira najveći i jedini živi vulkan u Evropi – Etna (3.340 m), sa oko 400 ugašenih i nekoliko aktivnih kratera. A, za ovo ostrvo su sigurno i glavne asocijacije – italijanska mafija i remek-delo filmske umetnosti – film “Kum”.

Najatraktivniji izleti

Palermo  peti po veličini grad Italije i najveći i glavni grad Sicilije. Nekadašnje sedište mafije danas je kombinacija modernog, užurbanog života koji u večernjim časovima predstavljaju brojni klubovi i barovi i vekovima stvarane istorije okupljene u starom delu grada. Najveća znamenitost Pallazo Reale ili Palazzo dei Normanni podignuta još u IX vekuslužila je kao rezidencija normanskih kraljeva, dok je danas sedište regionalnog Parlamenta. Ne treba zaobići ni gradsku katedralu iz XII veka, manastir San Giovanni degli Eremiti, Katakombe kapucinera, crkvu San Cataldo…

Etna je najveći i poslednji aktivni vulkan u Evropi. Krasi je preko 260 ugašenih i još uvek dosta aktivnih kratera, a ne malo puta bila je uzrok nestanka brojnih naselja, pa čak i gradova, poput Katanije. Sa visinom od preko 3000 metara, gde se može popeti žičarom, predstavlja izuzetan prizor i izaziva strahopoštovanje svih posetilaca.

Sirakuza drevni grad koji su sagradili Grci 735. godine pre nove ere, mesto rođenja čuvenog matematičara Arhimeda, poprište stalnih sukoba Rimljana i Kartaginjana. Ostaci grčkog amfiteatra, koji je po zaštitom UNESCO-a, Apolonovog hrama, velelepna katedrala, sagrađena na temeljima hrama boginje Atine, rimske katakombe, barokne palate i crkve samo su deo onog što možete videti.

Ariđento grad na jugu Sicilije, poznat po Dolini hramova, anitčkom lokalitetu koji se takođe nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Ostaci sedam hramova od kojih većina potiče iz petog i šestog veka pre nove ere spadaju u red najočuvanijih na svetu.

Najpoznatija letovališta

Taoramina popularno letovalište još iz perioda XIX veka. Sagrađena je na brdu odakle se pruža prelep pogled na Jonsko more i okolinu, ali i vulkanu Etnu,čija svetleća narandžasto-crvena lava noću stvara prizor od koga posetiocima zastaje dah. Posebnu atrakciju predstavlja i vožnja žičarom, koja redovno saobraća i vozi putnike do plaže.

Đardini Naksos nalazi se u podnožju Taoramine, na istočnoj strani ostrva i jedno je od najpoznatijih letovališta prepoznatljivo po dobroj zabavi i živahnom noćnom provodu.

Letojani gradić ukrašen beskrajnim plažama, čistim morem i blagom klimom brzo je privukao mnogobrojne turiste i od malog ribarskog sela postao nezaobilazna destinacija za odmor.