Grčka

Grčka kolevka evropske civilizacije, Olimpijskih igara i antičke kulture …  Sa obalom, po razuđenosti drugom u Evropi, sa mnoštvom ostrva, poluostrva i zaliva, koju zapljuskuju tri mora – Jonsko, Egejsko i Sredozemno, i preko 2.000 ostrva, ova zemlja predstavlja pravi izbor za kombinaciju opuštenog odmora i zanimljivih izleta. Svojim mnogobrojnim kontrastima i tako zavodljivim karakterom, Grčka neprestano oduzima dah. Prostrano plavetnilo mora i pitome zalive nadgledaju antički ostaci sačuvani besprekornom klimom. Bogovi još uvek čuvaju očaravajuća ostrva, hiljade plaža sa kristalno čistom vodom, lepo vreme, prelepe gradove i živopisna sela, neprocenjivo kulturno blago… Prepustite se i Vi čarima Grčke, pokrenite svoja čula, osetite dobre vibracije sirtakija i buzukija. Uživajte u aromama vina uz tzatziki, dolmadaki ili neko drugo grčko jelo, dok sedite u senci masline u maloj taverni na obali mora. To je nešto što možete naći, osetiti i doživeti samo u božanstvenoj zemlji, kao što je Grčka!

Podaci o Grčkoj

Površina: 131.957 km2 Obalska linija: 16.000 km

Grčka ima jedinstven arhipelag koji čini otprilike 6.000 ostrva, koja obrazuju skupove i rasprostranjena su u egejskom i jonskom moru. Krit, Rodos, Krf, Dodekanezi i Kiklade se svrstavaju u najpoznatija turistička ostrva u Grčkoj.

Valuta: euro

Meteorološka prognozawww.meteo.gr

Tradicionalno, tokom dugog niza godina srpski državljani turistički posećuju Grčku. Na osnovu statistika, broj posetilaca uvećava se iz godine u godinu (300.000 posetilaca u 2009.,  2010. njihov broj prevazilazi 500.000, dok se tokom 2011., kao i 2012. navodi po oko 700.000 posetilaca).

Odluka Evropske Unije od 19. decembra 2009. kojom se ukida vizni režim za nosioce biometrijskih pasoša, predstavljala je veliki korak ka pojednostavljivanju ulaska srpskih turista u Grku.